Ayam Panggang Sarawak


Bahan perap
1 ekor ayam muda
*2 sudu ketumbar (digoreng tanpa minyak)
*1 sudu jintan putih (digoreng tanpa minyak)
*1 inci lengkuas
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia (agak-agak la ye...)
Garam secukup rasa
2 sudu gula merah @ gula melaka @ gula perang

Tumbuk / Kisar bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama bahan kisar, garam dan gula. Perap semalaman. Sebelum dibakar gaul ayam bersama 2 sudu minyak zaitun. Bakar 190 - 200 darjahC (1 jam)

Bahan Sos
3 sudu besar cli kering yang telah diblender
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
Secawan air asam jawa pekat
Garam dan gula secukup rasa

Satukan bahan sos dan masak hingga mendidih. Boleh disimpan dalam peti ais untuk tahan lebih lama. Boleh buat cicah dengan apa saje... Kalau rasa kurang boleh adjust atas dapur semula, if pedas tambah gula or air asam jawa, adjust le apa yang patut. Rini pun main agak-agak je.... pasni xyah beli cili sos dah.. buat stok dalam peti ais. :)

No comments:

Post a Comment