Kek Sarang Semut / Span / Gula Hangus

My favourite cake... sarang cumil2 jek... xde masa nak tunggu perap lama2. Tips... lagi lama lagi banyak sarang yang dihasilkan (2- 4 jam).

Bahan A
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu mentega / marjerin

Gula digoreng dengan api yang perlahan. A/p gula mencair keemasan tuang air panas perlahan2. Kemudian masukan mentega dan kacau sehingga cair. Biar sejuk sambil buat bahan B pula.

Bahan B
4 biji telur
1 cawan susu pekat (guna 1/2 jika x nak manis)
1 cawan tepung gandum
2 s/k soda bikarbonat
1 s/k esen vanilla

Pukul telur hingga kembang. Masukan susu dan pukul. Masukan tepung dan soda bikarbonat yang diayak bersama. Tuang esen vanilla dan akhir sekali bahan A.

Perap 2 - 4 jam dalam keadaan tertutup. Bakar pada suhu 160D menggunakan api bawah dan tambah api atas pada 10 minit terakhir.

No comments:

Post a Comment