My hubby favourite... my little prince pun suka especially bahagian inti, habis diratah lebihan inti.
Bahan-bahan inti
Sebiji kelapa parut (isi putih je..)
1/2 gula melaka
2 sudu gula pasir
1/2 cawan air rebusan daun pandan
2 helai daun pandan
Panaskan kuali, cairkan gula melaka bersama dengan 1/2 cawan air rebusan pandan dan daun pandan, masukan gula pasir kacau sehingga likat dan setelah hampir kering masukan kelapa parut, kacau dengan api sederhana sehingga kering.
Bahan-bahan Doh
2 cawan tepung pulut
Air rebusan pandan (agak-agak untuk dohkan tepung pulut)
Secubit garam
pewarna hijau (jika x buat air rebusan pandan boleh guna perasa pandan yang dah ada warna hijau)
Dohkan tepung pulut bersama air rebusan pandan, secubit garam, pewarna hijau. Uli sehingga sebati. Bentukkan bulat dan leperkan untuk diisi dengan bahan inti, kemudian bentukan bulat dan letakkan di atas loyang (pastikan loyang dirata dengan tepung untuk elak daripada melekat)
Bahan-bahan kuah
1 biji santan pekat
Secubit garam
2 sudu tepung jagung
Satukan bahan-bahan kuah. Kemudian masukan ke dalam loyang yang disusun bahan doh. Kukus selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment