Ruangan ini sekadar berkongsi idea, resepi, petua-petua masakan dan sebagainya yang berkaitan. He..he.. Nak bercinta dengan dunia masakan yang lain dari yang lain. Sesiapa yang ada resepi istimewa boleh la link. Semoga ilmu bermanfaat yang dikongsi mendapat keberkatan dan memberi kebahagian kita bersama... ;)
Talam Berlauk
Satu talam dah cukup kenyang makan with my hubby, x perlu makan nasi dah... my hubby cukup suka talam berlauk.
Bahan-bahan lauk
300 gm daging cincang
40 gm udang kering (ditumbuk)
1 biji ubi kentang (didadu)
1 hiris halia (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ulas bawang kecil (ditumbuk)
1 s/k serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis (kita guna planta + minyak zaitun)
Bahan-bahan tepung
220 gm tepung beras
60gm tepung jagung
2 sudu gula
Garam secukup rasa
800ml santan pekat
Bahan-bahan tabur
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Cili merah (dihiris halus)
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, masukan udang kering sehingga kering, masukan daging dan lebihan bahan-bahan lauk serta separuh bahan-bahan tabur, masak sehingga kering dan ketepikan biar sejuk.
Satukan bahan-bahan tepung ke dalam periuk, kacau hingga tidak berbintil, masak dengan api perlahan sehingga hampir likat. Kemudian masukan bahan lauk dan kacau lebih kurang 4 minit.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapukan minyak. Tabur bahan-bahan tabur dan kukus selama 20 minit.
Tadaa... Dah siap leh la makan dengan sos cili, sos tomato, sos thai etc.... Kita buat sos sendiri je... lagi sedap....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment