
Satu talam dah cukup kenyang makan with my hubby, x perlu makan nasi dah... my hubby cukup suka talam berlauk.
Bahan-bahan lauk
300 gm daging cincang
40 gm udang kering (ditumbuk)
1 biji ubi kentang (didadu)
1 hiris halia (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ulas bawang kecil (ditumbuk)
1 s/k serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis (kita guna planta + minyak zaitun)
Bahan-bahan tepung
220 gm tepung beras
60gm tepung jagung
2 sudu gula
Garam secukup rasa
800ml santan pekat
Bahan-bahan tabur
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Cili merah (dihiris halus)
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, masukan udang kering sehingga kering, masukan daging dan lebihan bahan-bahan lauk serta separuh bahan-bahan tabur, masak sehingga kering dan ketepikan biar sejuk.
Satukan bahan-bahan tepung ke dalam periuk, kacau hingga tidak berbintil, masak dengan api perlahan sehingga hampir likat. Kemudian masukan bahan lauk dan kacau lebih kurang 4 minit.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapukan minyak. Tabur bahan-bahan tabur dan kukus selama 20 minit.
Tadaa... Dah siap leh la makan dengan sos cili, sos tomato, sos thai etc.... Kita buat sos sendiri je... lagi sedap....
No comments:
Post a Comment