Kek Lumut Sarawak (Kukus)

1 cawan tepung gandum (diayak)
4 biji telur
250 gm butter (unsalted)
3/4 cawan gula halus (diayak)
1 cawan horlicks
Pewarna hijau @ Pandan emulco (agak2 warna hijau)
3 sudu susu pekat
4 sudu seri kaya
1 sk esen vanilla


Didihkan air di dalam pengukus.

Gula dipukul bersama butter hingga kembang menggunakan mixer, kemudian masukan telur satu persatu sambil ratakan dengan kelajuan sederhana.

Masukan seri kaya dan susu dan pukul sekata. Kemudian masukan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan horlicks, pukul lagi hingga sebati.

Setelah semua bahan sebati, tuang pewarna @ pandan emulco dan esen vanilla.

Masukan adunan ke dalam loyang empat segi 7" x 7 " yang telah disapukan dengan butter. Tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 3 jam (*Pastikan pengukus panas ketika loyang dimasukkan).

No comments:

Post a Comment